Şcoala de Vară

Ediția a treia a Școlii de Vară a avut loc între 23 iulie și 3 august 2012 la Colegiul Național ”Ion Creangă” și a fost organizată în colaborare cu Ambasada Japoniei în România.

Programul a cuprins cursuri de limbă japoneză, cursuri de cultură japoneză și activități culturale.

scoala de vara2

scoala de vara

Participanții la această ediție au dovedit că pasiunea pentru Japonia este mai mare decât multe inconveniente. Le mulțumim că au ales ca în vacanță să vină la școală și să nu se sperie de cele trei etaje de urcat zilnic de câteva ori și de cele aproape 40 de grade. Ne-a ajutat și de această dată personalul Ambasadei Japoniei, de unde am primit un sprijin extrem de important. Îi mulțumim d-lui Ambasador Natsuo AMEMIYA pentru sprijinul acordat, ca întotdeauna, acțiunilor APJR, și personalului japonez al Ambasadei, care s-a implicat alături de noi în organizarea efectivă a școlii de vară. Am avut plăcerea de a-i avea alături de noi în fiecare zi, fie pentru a susține prezentări despre Japonia, fie pentru a participa la cursuri.

Au lucrat împreună, înfruntând căldura de dimineață până seara, profesori de la principalele instituții unde se predă limba japoneză: Andrada Bărbulescu (International House Bucharest), Magdalena Ciubăncan (Universitatea Creștină ”Dimitrie Cantemir”), Laura Danilevici (Școala Japoneză ”Sakura”), Mirai Fukawa (Japan Foundation/Universitatea din București), Yasuhiro Marui (Universitatea Româno-Americană), Elena Măzăreanu (Universitatea Creștină ”Dimitrie Cantemir”), Mitsuaki Morita (Școala Japoneză ”Sakura”), Oana Păvăloiu (Școala Japoneză ”Sakura”), Ruxandra Raianu (Universitatea din București), Andreea Sion (Universitatea Hyperion), Veronica Spiridon (Universitatea ”Spiru Haret”).

Atelierele de cultură au fost gândite, organizate și susținute după cum urmează: Anca Focșeneanu (Universitatea din București) – Nengajo, Mirai Fukawa – Origami, Mitsuaki Morita – Karaoke, Mitsuaki Morita și Yasuhiro Marui – Caligrafie, Veronica Spiridon – Furoshiki. Domnii Yamamoto și Sasaki de la Clubul de Kendo ”IKADA” din București au susținut un atelier și o demonstrație de Kendo.

Ediția a doua a școlii de vară a avut loc între 18 și 24 iulie 2011 la Colegiul Național ”Ion Creangă”.

Tema din 2011 a fost ”7 zile în Japonia”, în fiecare zi fiind abordată o situație în care este foarte probabil ca orice turist sau student care ajunge în Japonia să se afle în timpul șederii acolo. După amiezele au fost dedicate înțelegerii mai profunde a culturii japoneze prin prisma festivalurilor de peste an, iar seara am cântat la karaoke, am vizionat anime-uri și am jucat diverse jocuri japoneze (kendama, șah japonez, fukuwarai) sau ne-am îmbrăcat în yukata. Programul poate fi vizualizat aici: program scoala de vara.

Și anul acesta profesorii care au predat la școala de vară au venit de la instituțiile de învățământ acreditate care oferă programe de limba și cultura japoneză (Universitatea din București, Universitatea ”Dimitrie Cantemir”, Universitatea ”Hyperion”, Universitatea ”Spiru Haret”, Colegiul Național ”Ion Creangă”, Colegiul Național ”Elena Cuza”), dar am beneficiat și de ajutorul unor profesori nativi, printre care se numără dl. prof. Yamaguchi si dra Fukawa, specialiști în educația de limbă japoneză ai Japan Foundation, cea mai prestigioasă organizație japoneză care se ocupă de promovarea limbii și a culturii japoneze, precum și dl. prof. Ikeda, de la Universitatea Paris-Est din Franța sau dl. prof. Morita de la Școala de Limba Japoneză din București.

Un moment deosebit a fost atelierul de pictură japoneză nihonga susținut de dna Hiroko Onodera.

Ne-am bucurat și anul acesta, ca întotdeauna, de sprijinul Ambasadei Japoniei în România, prin prezența la festivitatea de deschidere a E.S. Dl. Ambasador Natsuo Amemiya, însoțit de responsabilii pe probleme de cultură ai Ambasadei, dl. Tomohiko Onodera și dl. Nobumitsu Takamatsu.

Puteți vedea mai multe accesând Galeria foto.

Ediția I a Școlii de Vară de Limba și Cultura Japoneză

Şcoala de Vară de Limba şi Cultura Japoneză a fost organizată pentru prima oară de APJR în 2009, în perioada 10-21 august, la Bucureşti. Colaboratorii principali au fost Colegiul Naţional „Ion Creangă”, Ambasada Japoniei la Bucureşti, J-CAT şi Clubul SAIJO.

Pe lîngă 13 profesori români de la diverse instituţii (membri sau colaboratori ai APJR), au susţinut cursuri de limbă sau ateliere de cultură şi 3 dintre voluntarii J-CAT, coordonatorul acestora, un membrul al Clubului de go SAIJO, precum şi specialistul şi asistentul din partea Japan Foundation.

Participanţii au fost foarte numeroşi (peste 120), veniţi din toată ţara. O parte dintre ei studiaseră înainte limba japoneză, dar au fost şi foarte mulţi începători.

Cursurile de limbă:

 • kanji, gramatică, citire şi conversaţie (pe baza nivelurilor de la Nihongo Noryoku Shiken)
 • pentru începători: hiragana şi katakana, conversaţie, gramatică

Atelierele de cultură:

 • ceremonia ceaiului
 • caligrafie
 • nengajo (felicitări de Anul Nou)
 • shamisen
 • furoshiki (ambalarea cadourilor)
 • origami
 • yukata (îmbrăcăminte tradiţională)
 • kirigami (figurine din hârtie)
 • washi ningyo (păpuşi din hîrtie)
 • go
 • J-POP
 • istorie / civilizaţie

Mai multe fotografii de la Şcoala de Vară 2009 se găsesc pe pagina Galerie foto.

Publicitate

Comentariile sunt închise.

%d blogeri au apreciat: